BHARAT MAHANAGAR NA SATHAPKO

BHARAT MAHANAGAR NA SATHAPKO

INDIAN CONSTITUTION
1. From Which country Indian Constitution Borrowed Fundamental Rights ?
Answer: America (USA)
2. From Which country Indian Constitution Borrowed Supreme Court ?
Answer: America (USA)
3. From Which country Indian Constitution Borrowed Preamble ?
Answer: America (USA)
4. From Which country India Borrowed Written Constitution ?
Answer: America (USA)
5. From Which country Indian Constitution Borrowed Fundamental Duties ?
Answer: Russia (USSR)
6. From Which country India Borrowed Five year Plan ?
Answer: Russia (USSR)
7. From Which country Indian Constitution Borrowed Speaker in Lok Sabha ?
Answer: Britain (UK)
8. From Which country Indian Constitution Borrowed Parliamentary Election ?
Answer: Britain (UK)
9. From Which country Indian Constitution Borrowed Election Commission ?
Answer: Britain (UK)
10. From Which country Indian Constitution Borrowed 'Suspension of Fundamental Rights during the Emergency' ?
Answer: Germany
11. From Which country Indian Constitution Borrowed Concurrent list ?
Answer: Australia
12. From Which country Indian Constitution Borrowed Federal System ?
Answer: Canada
13. From Which country Indian Constitution Borrowed Union - State List ?
Answer: Canada
14. From Which country Indian Constitution Borrowed Amendment of the Constitution ?
Answer: South Africa
15. Which amendment is known as Mini constitution ?
Answer: 42 nd amendment (1976)
16. In which amendment did the Preamble amended ?
Answer: 42 nd amendment
17. In which amendment did Right to property is removed from the Fundamental Rights ?
Answer: 44 th amendment (1978)
18. In which amendment did the voting age is lowered form 21 to 18 ?
Answer: 61 st amendment (1989)
19.which amendment created the National Capital Territory of Delhi ?
Answer: 69 th amendment (1991)
20. Which amendment lead to the creation of Panchayat Raj ?
Answer: 73 rd amendment (1992)
21. Fundamental Right are granted to citizens under which Article ?
Answer: Article 12 to 35
22. 'Right to Equality' is guaranteed to the citizens of India under Article ?
Answer: Article 14
23. Article 17 of the Indian Constitution provides for ?
Answer: Abolition of Untouchability
24. Which article deals with Right to elementary Education ?
Answer: Article 21 A
25. Which article is known as Necessary Evil ?
Answer: Article 22
26. Which article has banned employment of children below the of 14 in hazardous industries and factories ?
Answer: Article 24
27. Which article is known as Heart and Soul of the Constitution ?
Answer: Article 32
28.Which article deals with Organization of village panchayat?
Answer: Article 40
29.Which article deals with Uniform civil code?
Answer: Article 44
30. Which article deals with the free and compulsory education to all children below 14 years of age ?
Answer: Article 45
31. Which Article deals with the Fundamental Duties ?
Answer: Article 51 A
32. Which Article relates to the establishment of Finance Commission ?
Answer: Article 280
33. Which article of constitution deals with . Public Service Commissions for the Union and for the States?
Answer: Article 315
34. Which is the Article that provides special status to the state of Jammu and Kashmir ?
Answer: Article 370

CLICK HERE TO READ

Related Posts

BHARAT MAHANAGAR NA SATHAPKO
4/ 5
Oleh